Author Topic: [SOLVED] Class PDO not found  (Read 11183 times)

  • Guest
[SOLVED] Class PDO not found
« on: August 20, 2007, 07:32:50 am »
Hello

me again with another problem :

After configuring all the 4th first steps, i'm freezing in the step 5 "database setup"

On a WAMP server (apache 2, PHP 5 and MySQL 4 or MySQL 5)

After running "setup.bat", i run the file "createSchema.bat" and here is the response :

__________________________________________________________________
C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\bin\database>createSchema.bat
C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\bin\database>call ..\env.bat
C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\bin\database>echo off
Create DB schema

Fatal error: Class 'PDO' not found in C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\server\conf\calem.php on line 44
__________________________________________________________________

despite i enabled the 2 pdo extensions in the php.ini file :
extension=php_pdo.dll
extension=php_pdo_mysql.dll



any suggestion?

Thanks.

calemadmin

  • Administrator
  • Calem Hero
  • *****
  • Posts: 300
    • http://www.calemeam.com
[SOLVED] Class PDO not found
« Reply #1 on: August 20, 2007, 09:31:26 am »
The batch scripts (such as createSchema.bat/.sh) use PHP directly (not through Apache). So you need to make the same PDO changes in php.ini under the wamp\php.
Calem Community Forum Admin

  • Guest
[SOLVED] Class PDO not found
« Reply #2 on: August 21, 2007, 01:45:27 am »
Ok

so now, i've the same php.ini file in wamp/apache and in wamp/php

but, now, here is the new error :
when i execute the createSchema.bat file, an error window appear with the message : "php_mbstring.dll not found. reinstall this app can solve the problème"

and in the cmd windows :

___________________________________________________________________
C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\bin\database>createSchema.bat

C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\bin\database>call ..\env.bat

C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\bin\database>echo off
Create DB schema
PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\WAMP\Php5\ext\php_exif.dll' - Le module spécifié est introuvable.
 in Unknown on line 0
PHP Notice:  Use of undefined constant CUSTOM_SYSTEM - assumed 'CUSTOM_SYSTEM' in C:\WAMP\Apache2\htdocs\mainten
ance\server\conf\calem.php on line 257
PHP Notice:  Only variable references should be returned by reference in C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\serv
er\include\log4php\LoggerAppender.php on line 73
PHP Notice:  Only variable references should be returned by reference in C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\serv
er\include\log4php\LoggerPropertyConfigurator.php on line 565
August 21, 2007, 9:43:25 am - Schema created!<br>
________________________________________________________________________________


i've the same errors with the 2 other batch files (loadinitdata and lodsampledata)

The database and the tables are created,
but when i try to log in with admin/admin_password, i've a blank screen


i've enable the line "extension=mbstring", but error still here




Thanks for your help !!!!

  • Guest
[SOLVED] Class PDO not found
« Reply #3 on: August 21, 2007, 06:35:47 am »
i've solved part of the problem :

extension=php_mbstring.dll must be declared before extension=php_exif.dll in the php.ini file

But, i've still the followings errors :
__________________________________________________________________
C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\bin\database>loadSampleData.bat

C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\bin\database>call ..\env.bat

C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\bin\database>echo off
load sample data
PHP Notice:  Use of undefined constant CUSTOM_SYSTEM - assumed 'CUSTOM_SYSTEM' in C:\WAMP\Apache2\htdocs\mainten
ance\server\conf\calem.php on line 257
PHP Notice:  Only variable references should be returned by reference in C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\serv
er\include\log4php\LoggerAppender.php on line 73
PHP Notice:  Only variable references should be returned by reference in C:\WAMP\Apache2\htdocs\maintenance\serv
er\include\log4php\LoggerPropertyConfigurator.php on line 565
August 21, 2007, 2:31:46 pm - Loading sample data...<br>
August 21, 2007, 2:31:47 pm - DONE<br>
___________________________________________________________________

for the 3 batch database files

and still a blank screen after login in admin

calem log :
__________________________________________________________
2007-08-21 14:43:20,631 DEBUG main - sid=; Post data=username=admin&password=admin_password&calemAction=LoginAction
__________________________________________________________

calemadmin

  • Administrator
  • Calem Hero
  • *****
  • Posts: 300
    • http://www.calemeam.com
[SOLVED] Class PDO not found
« Reply #4 on: August 21, 2007, 07:58:46 am »
The PHP errors that you saw are PHP Notice. You may turn off notice in your server for them to go away, or you may just ignore them.

The blank screen can be caused by from configuration to access rights issues. Take a look at PHP error log and calem log for errors.
Calem Community Forum Admin

  • Guest
[SOLVED] Class PDO not found
« Reply #5 on: August 21, 2007, 08:33:26 am »
apache error.log (can't find any log in php dir) :

__________________________________________________________
[Tue Aug 21 16:29:19 2007] [error] [client 192.168.1.81] PHP Warning:  require_once(SOAP/Base.php) [<a href='function.require-once'>function.require-once</a>]: failed to open stream: No such file or directory in C:\\WAMP\\Apache2\\htdocs\\maintenance\\server\\include\\core\\CalemSoapRequest.php on line 31, referer: http://192.168.1.81:8080/maintenance/index.php
[Tue Aug 21 16:29:19 2007] [error] [client 192.168.1.81] PHP Fatal error:  require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required 'SOAP/Base.php' (include_path='.;C:\\WAMP\\Php5\\PEAR') in C:\\WAMP\\Apache2\\htdocs\\maintenance\\server\\include\\core\\CalemSoapRequest.php on line 31, referer: http://192.168.1.81:8080/maintenance/index.php
[Tue Aug 21 16:29:20 2007] [notice] Child 780: All worker threads have exited.
[Tue Aug 21 16:29:20 2007] [notice] Child 780: Child process is exiting
______________________________________________________________


seems a probleme while loading soap

i try to reinstall PEAR module, but if you have another idea, i'm in

thanks


EDIT :

Ok, now, it WORKS !!!!!
i've followed this thread : http://calemeam.com/apps/phpbb/viewtopic.php?t=94&highlight=soap&sid=339c907b1069cf98312bad7baf3b9588

i think, its necessary to mention this files (soap / xml_serialize / xml_util) in the support setup.


ANYWAY, thanks for your support in this forum
Now i can use and test this app :)

calemadmin

  • Administrator
  • Calem Hero
  • *****
  • Posts: 300
    • http://www.calemeam.com
[SOLVED] Class PDO not found
« Reply #6 on: August 21, 2007, 09:28:28 am »
Congratulations!

It's an inconvenience to setup soap/xml_serializer. So we have included them in CalemEAM r1.0.3 (to be released in a month or so).
Calem Community Forum Admin